Sos Winegret



Dzisiaj nieco krócej, opowiem o zjawisku jakim jest jeden z najbardziej znanych sosów do sałatek, czyli sos winegret. Nazwa tego sosu pochodzi od słowa vinaigre czyli ocet. Zapewne zastanawiacie się po co pisać o czymś tak banalnym i prostym? A no po to że wiele osób robi mnóstwo błędów np. dodając wodę, cukier itp.

Składnik bazowy

Winegret składa się z trzech bardzo ważnych elementów. Pierwszym z nich jest podstawa. Czyli coś kwaśnego zazwyczaj jest to ocet, tu pamiętajmy że może to być ocet winny, jabłkowy, ocet balsamiczny, ocet owocowy (z wina owocowego), ocet ryżowy, ocet miodowy, ocet malinowy, oraz wszystkie octy aromatyzowane (które możemy także wykonać samemu w domu o czym już w krotce) zasadniczo każdy ocet się do tego nadaje, ale pamiętajmy że jest on nośnikiem konkretnego smaku. I jest bardzo ważny. Jeżeli nie lubimy octu i jest dla nas zbyt ostrym smakiem, możemy użyć kwaśnych cytrusów jak cytryna czy limonka.

Dodatki smakowe

Drugim i najważniejszym segmentem są nasze dodatki smakowe. W tym miejscu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dość częstym dodatkiem smakowym jest miód daje to ciekawe smak słodko-kwaśny. Jeśli chcemy osłodzić nasz sos możemy też użyć dowolnego sosu z owoców np. takiej z owoców w puszcze ananasowy winegret te lub brzoskwiniowy czy to nie jest ciekawy pomysł? Innymi dodatkami mogą być ulubione świeże zioła jak bazylia, tymianek czy estragon połączone np. z czosnkiem. Tworząc sos ziołowo czosnkowy. Innym częstym dodatkiem jest musztardy, nie tylko ze względu na jej walory smakowe ale też ze względu na to że jest emulgatorem czyli substancją która zapobiega rozwarstwieniu się emulsji. Pamiętajmy też że musztarda ma swój smak, co oznacza że możemy na przykład użyć musztardy francuskiej która nadam nam ciekawy charakter sosu. Dodając nasz element smakowy w tym miejscu pamiętajmy o przeznaczeniu naszego sosu, jeśli chcielibyśmy zrobić sałatkę z serem pleśniowym dobrym pomysłem będzie użyć posiekanych orzechów włoskich, a jeśli będzie to sałatka z piersią z kaczki np. bardzo drobno starte Jabłko. A może mamy ochotę dodać słodyczy po przez zgniecione maliny? Proszę bardzo. A jeśli chcemy dodać nieco kapa naszej sałatce, możemy użyć sproszkowanego chilli lub nawet lepiej drobno pokroić w kostkę świeżą papryczkę. Po czym złagodzić ten smak natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Inne dodatki np. cebula (też czerwona), sok z pomarańcza, wino, porto, koniak, oliwki, kapary, utarta skórka z cytrusów. Najbardziej oczywiste przyprawy to sól i pieprz o których też nie powinniśmy zapominać. Jak sami widzicie do winegret ta możecie dodawać wszystko na co macie ochotę i sprawdzać co wam powstanie, w ten sposób wyruszają w niezbadaną podróż kulinarnego świata smaków…

Olej i oliwa z oliwek

Ostatnim krokiem jest dodanie oleju lub oliwy z oliwek, o ile sam olej szczególnego smaku nie ma tak oliwa z oliwek już swój specyficzny smak posiada, to samo dotyczy się np. oleju lnianego który spożywa się jedynie na zimno a jest wyjątkowo zdrowy. Nie zapominajmy tu także o tym że możemy użyć w tym celu oliwy smakowej. Gotowe oliwy możemy kupić w sklepie lub zrobić je sami.

Co i jak po kolei

Na początku wybieramy nasz produkt bazowy, następnie dodajemy wszystkie dodatki smakowe jakie nam przyjdą do głowy, mieszamy wszystko razem, gdy jest gotowe dolewamy powoli tłuszcz cały czas mieszając tak oby stworzyć jednorodny sos. Tu należy pamiętać aby kontrolować czy sos się nie rozwarstwia jeśli tak jest to musimy przerwać dolewanie tłuszczu i bardziej energicznie mieszać. Po czym powrócić aż cała ilość oliwy zostanie zużyta. To co jest najważniejsze to proporcja! Zawsze, ale to zawsze wynosi ona 1:3 jedna część podstawy (np. octu) i 3 części oliwy.

Ten pradawny i oryginalny.

Właściwie opisując składniki smakowe tego sosu podałem już parę przykładów, ale może zacznijmy od tego najprostszego jaki tylko istnieje. Składa się on z octu winnego, soli i pieprzu oraz oliwy. W proporcjach 1:3 mieszamy wszytko razem.

Czego nie robimy z winegretem :

- nie dodajemy cukru

- nie dodajemy wody

- jak dodamy oliwy to nie dodajemy już nic innego

Pamiętajmy!

Uwaga! Sałaty o delikatnych liściach szybko wiotczeją po polaniu winegretem, toteż najlepiej przyprawiać je tuż przed podaniem albo nawet już na stole.

Na koniec

Winegret to genialny wynalazek, powiewasz daje nam nie skończoną ilość modyfikacji i zmian, przy czym jest prosty w produkcji, może mieć dowolny smak, no i to co najważniejsze jest dietetyczny i pomaga w lepszym trawieniu. Zapomnijmy wiec o naszych grubych majonezowych koszmarkach i przerzućmy się na lekki i zwiewny sos winegret.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy blog, szkoda, że tak mało wpisów. Podoba mi się pomysł z dodaniem do winegretu soku z ananasa z puszki, wykorzystam go już jutro do sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z komentarzem Król,
    mam nadzieję, że blog w przyszłości zyska kilka tekstów bo są bardzo ciekawe i praktyczne!

    OdpowiedzUsuń